Glad påsk!!!
Kategori: allt å alla
Igår gjorde jag choklad tryffel och Tryffel med jordnötter.
Här är recepten:
CHOKLAD TRYFFEL
Ingredienser
40 st
1 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
300 g mörk choklad
3 msk farinsocker
1 msk vaniljsocker
1/2 krm malen kardemumma
1/2 msk snabbkaffepulver
Garnering:
3/4 dl kakao
Gör så här
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i bitar. Tillsätt choklad, frainsocker, vaniljsocker, kardemumma och kaffepulver. Rör tills chokladen har smält. Låt kallna i kylskåp 1-1 1/2 timme. Spritsa ut tryffeln i små toppar eller rulla kulor. Sikta över kakao. Förvara i kylskåp. Tips: Kardemumma och kaffepulver kan bytas ut mot något av följande: 2-3 droppar pepparmyntsolja, 2 msk konjak, 2 msk likör eller 1 tsk rivet apelsinskal.
TRYFFEL MED JORDNÖTTER
Ingredienser
20 st
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad
eller 200 g mörk + 100 g mjölkchoklad
1 dl Kesella
1 1/2 dl grovhackade salta jordnötter
Gör så här
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i Kesella och hälften av nötterna. Häll chokladen i en form ca 10 x 15 cm, t ex en aluminiumform, och strö över resten av nötterna. Låt den stelna i kylskåp. Skär tryffeln i bitar. Tips! God tryffel kräver god choklad med hög kakaohalt, minst 50%. Mer barnvänlig blir tryffeln om du blandar med mjölkchoklad. För att undvika klet, förvara tryffeln kallt mellan godisvarven.
50 g smör
300 g mörk choklad
eller 200 g mörk + 100 g mjölkchoklad
1 dl Kesella
1 1/2 dl grovhackade salta jordnötter